czas: 80 minut
liczba porcji: 4
składniki:
8 liści kapusty włoskiej
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
majeranek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Do nadzienia można dodać nieco startego żółtego sera.
potrawka grecka
Przepis kilka lat temu znalazłam w internecie.
Sporządzenie ryby po grecku jest pracochłonne. Warto więc wykonać jednorazowo większą ilość sosu i w razie potrzeby jak znalazł. Dobrze smakuje do wszelkiego rodzaju mięs i ryby. Na zimno i gorąco.
składniki:
1kg marchwi, 4 duże cebule, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 4 łyżki musztardy, 4 łyżki oleju, kilka ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz i sól do smaku około 1/2 szklanki wody.
Marchew gotuję nie obierając, jak na sałatkę. Cebulę kroję w kosteczke i smażę na oleju do momentu zeszklenia, dodaję obraną i startą na tarce (grube oczka) marchew, przecier pomidorowy, przyprawy bez musztardy. Duszę 5 min pod przykryciem. Na koniec dodaję musztardę i doprawiam ewentualnie do smaku.
Gorącą potrawkę przekładam do słoików, zakręcam i zagotowuję ok 15 min.
Smacznego.
Sporządzenie ryby po grecku jest pracochłonne. Warto więc wykonać jednorazowo większą ilość sosu i w razie potrzeby jak znalazł. Dobrze smakuje do wszelkiego rodzaju mięs i ryby. Na zimno i gorąco.
składniki:
1kg marchwi, 4 duże cebule, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 4 łyżki musztardy, 4 łyżki oleju, kilka ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz i sól do smaku około 1/2 szklanki wody.
Marchew gotuję nie obierając, jak na sałatkę. Cebulę kroję w kosteczke i smażę na oleju do momentu zeszklenia, dodaję obraną i startą na tarce (grube oczka) marchew, przecier pomidorowy, przyprawy bez musztardy. Duszę 5 min pod przykryciem. Na koniec dodaję musztardę i doprawiam ewentualnie do smaku.
Gorącą potrawkę przekładam do słoików, zakręcam i zagotowuję ok 15 min.
Smacznego.
chusta
w związku z tym,że sama korzystam z wielu inspiracji i podpowiedzi, to zamieszczę coś dla wyjaśnienia początkującym.
Zaczynam chustę od góry właściwie bez konkretnego schematu. Skorzystałam z podpowiedzi haft.blox (dziękuję). Dla ładniejszego wykończenia przy szyi, po pierwszym oczku brzegowym i narzutach, przerabiałam 5 oczek ściegiem francuskim (zawsze oczka lewe), a dopiero potem podany wzór.
Wzór to inwencja bez schematów. To podpatrzyłam tu, to tam. Najlepiej podobał mi się wzór kolczuga tj:
Liczba oczek podzielna przez 6 + 2 o. brzeg.
Rz. 1 - 1 o. brzeg.,*3 prawe, 1 narzut, 3 oczka prawe razem, 1 narzut*,1 o. brzeg.
Rz. 2 - oczka lewe / narzuty przerabiać też na lewo /
Rz. 3 - 1 o. brzeg.,*1 narzut, 3 oczka prawe razem, 1 narzut, 3 prawe*, 1 o. brzeg.
Rz. 4 - oczka lewe.
Powtarzać te 4 rzędy.
Zużyłam prawie 300 gramów po 200 metrów włóczki z wcześniejszych zasobów. Landwolle Bayern 70% Schurwolle 30% Viskose. Druty nr 5 zakupione ostatno w e-dziewiarce.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
-
góra do spódnicy na dutach. Włoczka Himalaya Mercan ilość podam ogółem ze sweterkiem do spódniczki.