szal jesienny



Wymiary na gotowo: 58 cm x 150 cm

Włóczka Angora Batik (50% mohair, 50% acrylic), kolor 730. Wyszło ok 1.5 motka .

Aby blokować, wystarczy wilgotny przeprasować.

Nabrałam 85 oczek. 5 o prawe (ścieg francuski), 8 powtórzeń wzoru, 5 o prawe.

marchewkowe ciastka

Przepis podpatrzony i zmodyfikowany.

Składniki:

2 szklanki drobno startej marchewki, 1 jajko, 1 szklanka oleju, 2 szklanki
mąki, 3 łyżki cukru pudru,

ulubiona gęsta konfitura (oczywiście, że nutella)

Wykonanie: - bardzo łatwe

Zagniotłam wszystkie składniki, oprócz konfitury, jak kruche ciasto.

Podzieliłam na cztery części i rękoma formowałam 1 cm placki i szklanką wykrawałam krążki. Następnie na każdym krążku układałam łyżeczkę konfitury .

Tym sposobem otrzymałam 32 ciasteczka.



Piekłam około pół godziny w 200 stopniach

Na koniec posypałam cukrem pudrem.

klapki

Moja Mama ma trudności ze schylaniem (zresztą po co), wymyśliłam domowe klapki. Robione w cztery nitki z włóczki starego szalika. Warto trochę się pomęczyć, ponieważ klapki nie mogą być wiotkie.

kid silk

Lekki jak puch. To prawdziwa przyjemność robić z Kid Silka. Wyszło 2,5 motka 25 g = 65 g. Rozmiary szala: 140 x 55.

chutney jabłkowy

Znakomity dodatek do mięs, zwłaszcza do indyka i kurczaka.

1,5 kg jabłek, 3 cebule, 0,3 kg rodzynek, szklanka wody lub białego wytrawnego wina, szklanka octu jabłkowego, 0,4 kg cukru, kolendra, imbir, sól.

Jabłka obrać, przekroić i wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i posiekać. Rodzynki przelać na sicie wrzątkiem.

Jabłka, cebulę i rodzynki włożyć do rondla, wlać wodę (wino), dusić ok. 20 min.

Wlać ocet, wsypać cukier, przyprawić do smaku kolendrą, imbirem i solą, gotować na małym ogniu ok. 2 godz.

Gdy sos zgęstnieje, gorący przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min. Niestety tylko dwa słoiki 330 ml. Mimo to warto.

udka kurczaka pani dyrektor

6 udek samych "szyneczek" bez pałek, ujmujemy w dłoń i obdzieramy ze skóry.(z pozostałości gotuję zupę dla Maksia)
Kroimy w 1 cm paski. Nacieramy przyprawami: solą, słodką papryką, curry, pieprzem i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

W tym czasie kroimy w półplasterki jedną cebulę oraz dzielimy na ćwiartki 1 jabłko i 1 pomarańczę (obraną).
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wkładamy udka wraz z owocami. Dodajemy garść rodzynek i taką samą ilość posiekanych orzechów lub migdałów. Skrapiamy sosem sojowym, przykrywamy i pieczemy w piekarniku 180 stopni około 30-40 min. - sprawdzam miękkość.

Z ryżem i jakąś zielonką świetnie smakuje.