chleb

Wg przepisu wyszły dwa.
podaję przepis
składniki

500g mąki pszennej
75g mąki żytniej
75g mąki pszennej razowej
 1/2 paczki 50g drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
200ml  wody
2 łyżki oliwy
250ml. żurku
2łyżki słonecznika 
1,5 łyżki siemienia


Drożdże ,cukier,1łyżka mąki ,100g wody wymieszać  i zostawić na około 15 min


Wszystkie suche  składniki połączyć dodać resztę.wody, olej i żurek wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże
Dobrze wyrobić.
Przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok.  1 godzinę
Po tym czasie odgazować  ciasto i przełożyć do wysmarowanych i oprószonych mąką foremek.
Zostawiłć do wyrośnięcia ok.40 min .
  Potem do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piekło się  ok. godz.

wiosenne zaskoczenia na moim ogrodzie

Jeżyk się wystraszył, a to dlatego, że gdy pracowaliśmy na ogrodzie usłyszelismy dziwny kaszel pod naszym iglakiem. Mąż widząc,że iglak się rusza wykulał zwierzaczka.
Poniżej:  corocznie na koniec kwietnia zadziwia nas biała ściana.



Tarnina: jej kwiaty, liście, owoce i korzenie od niepamiętnych czasów stanowiły ceniony surowiec leczniczy. Kwiaty i liście zbieramy wiosną, korę i korzenie od początku jesieni, owoce zaś, zwane tarkami, jesienią (październik, listopad) – do pierwszych przymrozków. Gdy chcemy zrobić z nich przetwory, trzeba je przemrozić w lodówce, by straciły goryczkę (jeżeli nie były przemarznięte). Suszy się je natomiast najpierw w niższej temperaturze, a potem w wyższej – ok. 60 °C.
Owoce zawierają dość dużo węglowodanów (fruktozy i glukozy), kwasy organiczne, garbniki, pektyny, sole mineralne. Do tego witaminy – głównie C i beta karoten; aminokwasy i flawonoglikozydy. Zidentyfikowano ponadto jeden z glikozydów – prenazynę – oraz substancje hamujące krwawienie. Owoce tarniny są wciąż przedmiotem badań naukowców, zatem ich skład może być znacznie bogatszy, niż się do tej pory sądzi. Wchodzą one w skład wielu popularnych mieszanek ziołowych.

Likier z owoców tarniny (chcę zrobić, ale corocznie ptaki są szybsze i wszystkie owoce dla nich)
1 kg tarek, 1 litr 40-procentowej wódki, syrop z 50 dag cukru i 3 filiżanek wody, 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 goździków, kawałek cynamonu.
Oczyszczone, opłukane i rozgniecione owoce wkładamy do szklanego balonu i zalewamy wódką. Dodajemy przyprawy i pozostawiamy na 10 dni. Owoce tarniny odciskamy przez płótno i uzyskany sok wlewamy do alkoholu, do którego dodajemy również ugotowany i wystudzony syrop. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na jeden dzien. Likier rozlewamy do butelek i szczelnie zamykamy.

wierne cudo

Rozkwita zjawiskowo, by dodać piękna zimowym
i wiosennym dniom,
a jego urody nie przyćmiewa nawet gwiazda betlejemska.
Jest symbolem dostojeństwa i szlachetnej miłości.


Hipeastrum swe korzenie wywodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Nazywa się też zwartnicą, a potocznie - choć niewłaściwie - amarylisem. Najbardziej imponujące odmiany w kolorze krwistej czerwieni, wielu odcieniach różu lub nieskazitelnej bieli są mieszańcami (Hippeastrum hybridum) uzyskanymi w wyniku długoletnich prac hodowlanych.( wg ogrody)
Te cebule mam od 10 lat i corocznie kwitnią.
To się nazywa wierność!!!

maki

Nijaki sweterek nabrał wyrazu.
Moje próby filcowe z wykorzystaniem wełny do filcowania i kawałków zielonej wełny (padisah).

czekoladowe naleśniki Bąbla

Naleśniki z budyniem czekoladowym z rodzynkami i bitą smietaną. Mniam

dama znów ubrana

Podpatrzone Ponczo z 230 g Charisma Yarn Art. Druty nr 5.
Nabrałam od góry 80 oczek, 10 rzędów zrobiłam bez dobierania.Wyszedł mały golfik.
Dalej dodawanie oczek już w co drugim okrążeniu w podzielonej na dwa robótce.
Gdy zmierzyłam długość jaka mi odpowiadała tj do łokcia, zakończenie znanym z szali wzorem.


 Można nosić tak:


Odkryłam, że przy tym wzorze dzieło się nie zwija.