Rezerwuję na niego dwa popołudnia.
Wykorzystuję go również do :Och, darling, nie dawaj mi diamentów!
Składniki: Z tej porcji wychodzi 10 średniej wielkości słoiczków.
·
ok. 5 kg pomidorów
·
6 strąków czerwonej papryki
·
1 kg cebuli
·
3 jabłka (można zamiast jabłek dać ok. 1
kg śliwek)
·
6-8 ząbków czosnku
·
1 seler
·
8
łyżek oliwy
·
30 dag cukru
·
3 łyżki soli morskiej
·
szklanka octu jabłkowego
·
1 płaska łyżka mielonego pieprzu
·
½ łyżeczki cynamonu
·
1 łyżka papryki ostrej
·
10 goździków
·
5 liści laurowych
·
10 ziaren ziela angielskiego
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pozostałe
warzywa obrać, pokroić w kawałki
i wszystkie dodać do rondla, gotować aż będą miękkie. Po 15 minutach gotowania dodać pokrojone na cząstki jabłka. Zagotować.
i wszystkie dodać do rondla, gotować aż będą miękkie. Po 15 minutach gotowania dodać pokrojone na cząstki jabłka. Zagotować.
Potem wszystko zblendować i do masy
dodać przyprawy. Teraz będzie proces odparowywania na malutkim ogniu, często
mieszając. Dzielę to na dwa popołudnia.
Gdy stwierdzimy, że sos jest dosyć
gęsty, sprawdzamy smak i następnie przecieramy przez sito, aby przyprawy
zostały. W rondlu dodajemy olej i zagotowujemy.
Następnie gorące do słoiczków. Ja dla
pewności chwilę pasteryzuję.