ketchup domowy

Robię ten ketchup co roku i zawsze zachwyca  mnie smakiem.
Rezerwuję na niego dwa popołudnia.
Wykorzystuję go również  do  :Och, darling, nie dawaj mi diamentów!


Składniki: Z tej porcji wychodzi 10 średniej wielkości słoiczków.

·                     ok. 5 kg pomidorów
·                     6 strąków czerwonej papryki
·                     1 kg  cebuli
·                     3 jabłka (można zamiast jabłek dać ok. 1 kg śliwek)
·                     6-8 ząbków czosnku
·                     1 seler
·                      8 łyżek oliwy
·                     30 dag  cukru
·                     3 łyżki soli morskiej
·                     szklanka octu jabłkowego
·                     1 płaska łyżka  mielonego pieprzu
·                     ½  łyżeczki cynamonu
·                     1 łyżka papryki ostrej
·                     10 goździków
·                     5 liści laurowych
·                     10 ziaren ziela angielskiego

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pozostałe warzywa obrać, pokroić w kawałki
 i wszystkie dodać do rondla, gotować aż będą miękkie. Po 15 minutach gotowania dodać pokrojone na cząstki jabłka. Zagotować.
Potem wszystko zblendować i do masy dodać przyprawy. Teraz będzie proces odparowywania na malutkim ogniu, często mieszając. Dzielę to na dwa popołudnia.
Gdy stwierdzimy, że sos jest dosyć gęsty, sprawdzamy smak i następnie przecieramy przez sito, aby przyprawy zostały. W rondlu dodajemy olej i zagotowujemy.
Następnie gorące do słoiczków. Ja dla pewności chwilę pasteryzuję.

Trzy godziny

potrzeba aby przygotować 12 słoików 0,7 l wspaniałego leczo, którym mam w zwyczaju obdarowywać bliskich.
Zimą dodając wędlinę, pokrojony w kostkę ogórek kiszony, zagęszczając mąką ziemniaczaną, podaję z ryżem lub makaronem na smakowity obiad.
W czasie trzech godzin oczywiście wykonywałam:
  • sparzyłam wrzątkiem 5 kg pomidorów lima (kupionych na osiedlu)
  • wydrążyłam 2 kg papryki czerwonej, 
  • obrałam i pokroiłam  w talarki 2 kg cebuli
  • jw marchewka
  • obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę młodziutką cukinię dł. 40 cm
Na dno dużego garnka wlałam szklankę oleju, dodałam cebulę. Dusiłam ją do miekości. Dodałam paprykę i marchew. Parę minut trzeba było podsmażyć.
Następnie  pokrojone bezpośrednio do garnka pomidory. 
Gdy zaczęło prychcić dodałam sól do smaku, pieprz, paprykę czerwoną w proszku, posiekany lubczyk.
Chwilę pogotowałam. Spróbowałam.Wyśmienite.
Gorące do słoików. Zaraz zagotuję i potrzymam 20 minut.


fale w autobusie




wzór (wielokrotność 17 oczek, rzędy nieparzyste to tył robótki)
P - oczko prawe
N - narzut

Rząd 1: [2P razem] x3, [N, P] x5, N, [2P razem] x3
Rząd 2: oczka prawe
Rząd 3: oczka prawe
Rząd 4: oczka lewe
Powtarzać rzędy 1 - 4.

Nabrałam 121 oczek ( w tym 2 oczka brzegowe) , druty nr 4
włóczka  Moher Special Ebruli Nako
 kolor 80534 - mieszanka odcieni beżu, ecru, bieli, czerwieni i czerni
zużycie - 172 g
długość - 160 cm
szerokość - 60 cm

 
 

kwadrat z kwadratów


Serweta o wymiarach 75 cm x 75 cm wykonana z kordonka Aria łódzkiej Ariadny 100 g = 425m.
Zużyłam 146 g
wzór  z internetu

Poniżej metalowe serduszko, ostatni  bazarkowy nabytek






 na urlopie odpoczywam?

lila w ogrodzie



Poduszka ma średnicę 45 cm. Ma pasować do pokoju w tych tonacjach.
Przypominam, że nauczyłam się tutaj
i pomaga również ten film




kwitnie budleja 


















werbena i lofant
a poduszka prezentuje się:



ażurowe dziurki

Letni sweterek rozmiar 38-40.

Włóczka : YarnArt  Jeans 50g = 160 m,  kolor brązowy, zużycie 250 gramów
druty nr 3,5
wzór:dziurki
Nabrać liczbę oczek podzielną przez 4 (=raport) + 2 o. brzeg.
Pokazano rzędy nieparzyste, w rzędach parzystych oczka przerabiać jak schodzą z drutu, a narzuty na lewo.
Rząd 1 to prawa strona robótki.


Powtarzać stale od 1 do 8 rzędu.



  Nabrałam od góry 116 oczek rozkładając: 36,1,20,1,36,1,20,1



wyprawa

W ogrodzie czeka na mnie całe mnóstwo owoców:

- mirabelka od babci mojej Anitki

borówka amerykańska, która w tym roku firankami została uchroniona przed tymi, którzy nie chcieli się z nami dzielić



i aronia też tak ratowana

co z tego zrobię:
nutellę


oraz naleweczki
pierwsza z mirabelek

Składniki:
 3kg mirabelek, 1 litr spirytusu 80% ,1 laska wanilii, 8 - 10 goździków, skórka z 1,5 cytryny, skórka z 1,5 pomarańczy, szczypta cynamonu (w kawałku), 0,75 kg cukru, 0,5 - 0,7 litra wody.
Wykonanie:
Śliweczki i przyprawy zaleję spirytusem na 3 – 4 tygodnie. Następnie zleję nalew do innego naczynia. Owoce zasypię cukrem. Po całkowitym rozpuszczeniu zleję syrop i połączę z nalewem. Owoce zaleję ciepłą wodą i po 1 – 2 dniach odsączę. Wodę dodam do nalewu z syropem, przefiltruję, zleję do butelek. Pozostawię na minimum 6 miesięcy. :)
 Zaczynam


 Poniżej prezentuję świetną odmianę lilii- casablancę. Dostałam cebulkę od mamy. Ten kwiat kwitnie później niż inne lilie w moim ogrodzie . Ale pomimo czułych zabiegów, nie jest tak dorodna jak u mamy.

















galaretka cukiniowa


W Internecie natknęłam się na ten przepis. Mam tylko obawy co do zimowej trwałości. Wykorzystałam:

3 kg cukinii
0,5 kg cukru,
1 łyżeczkę kwasku cytrynowego,
3 galaretki (miałam agrestową i truskawkową)

Cukinie były młode więc nie obierałam  skóry.
Pokroiłam w kostkę i rozgotowałam w małej ilości wody.
Zblendowałam, do gorącej masy dodałam  cukier i kwasek cytrynowy -  zagotowałam.
Po wyłączeniu dodałam galaretki i dokładnie wymieszałam.
Jeszcze gorące przełożyłam do słoiczków, które poustawiałam na ściereczce do góry dnem. Po ostygnięciu do lodówki.

galaretka jest gęsta i bardzo smakowita. Zmieniając galaretkę, zmieniamy jej smak.
Ta cukinia to naprawdę świetne warzywo.






zapiekanka warzywna z patelni

Od kilku sezonów , latem korzystając z płodów ogródka, przygotowuję taką zapiekankę:
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • wędlina, kurczak
  • przyprawy: sól pieprz, oregano czosnek
ciasto na zalewę: 2 jajka, mleko i mąka, przyprawy wymieszać aby uzyskać ciasto jak na naleśniki, z tym, że dzisiaj dodałam paprykę w proszku, czasami gałkę muszkatołową, sól.

Na dno dużej patelni dodałam trochę oleju, pokroiłam w talarki cebulę.
Młodą cukinię razem ze skórą pokroiłam w pół centymetrowe krążki i poukładałam na patelni , drugą warstwą cukinii wypełniłam dziurki. Posoliłam, posypałam czosnkiem i przykryłam pokrywką, żeby cukinia odrobinę zmiękła.
W tym czasie przygotowałam ciasto na zalewę.
Pokroiłam pomidory w krążki i położyłam na cukinii. Wszystko zalałam ciastem.
Pokłułam widelcem i pod przykryciem zapiekałam  parę minut.
Zalewa weszła między warzywa, zcięła się i ślicznie urosła. Taki niby omlet.
Całość przygotowania to ok 15 min.
Dzisiaj dodałam ogródkowe ogóreczki z czosnkiem, posypując minimalnie curry i solą.

Polecam na letnią przekąskę.













arboretum

Pomimo upału postanowiliśmy odwiedzić Wojsławice



Nie żałujemy. O tej porze roku w pełni kwitnienia jest całkiem dużo roślin .


hortensje:
 nenufary: 


mąż przypomniał "Noce i dnie"

oczywiście całe mnóstwo liliowców:

Raj dla oczu!




drożdżowe bez wyrabiania i niby laptop

Jakoś  pieczenie ciast nigdy nie było moją pasją.
Ten przepis dostałam od koleżanki z pracy i zachęcona, wykorzystując urodzaj z ogrodu:
borówkę amerykańską  , wkładając ogórki na małosolne, gotując kapustę na gęsto, obierając fasolkę szparagową do gotowania na obiad, zrywając kwiaty, dziergając (post niżej)
wykorzystałam ten przepis:
  • 4 jajka roztrzepać
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • pól kostki drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 kg owoców (u mnie borówka amerykańska)
kruszonka: 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki tłuszczu, 8 łyżek mąki .

Jajka, cukier włożyć do miski, wlać olej,i mleko. Nie mieszać! Drożdże pokruszyć. Przykryć ściereczką kuchenną. Odstawić na noc.

Następnego dnia  do miski wsypać mąkę.  Wymieszać drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać mąki. Ciasto wyłożyć na blachę, obłożyć owocami i posypać kruszonką.

Piec około 50 min. w temp. 1800    

wysokie 5 cm






Tak w zielonej misce prezentuje się moje ciasto po godzinie od nastawienia


upieczone



niby laptop to  zdobycz do kuchni