Zapasy na zimę

Przetwarzam owoce i warzywa z własnego ogrodu. Zrobiłam już leczo, keczup. Wypróbowałam również nowe przepisy: pomidory wg przepisu smakoterapii - Klik i buraki z kapustą i papryką.
na pomidory zużyłam:

  • kilka ząbków czosnki pokrojonego w talarki podsmażyłam na  oliwie z oliwek,
  • następnie dodałam 5 kg pokrojonych w 8 pomidorów, wcześniej sparzyłam i obrałam ze skórki,
  • posoliłam do smaku,
  • odparowywałam około 3 godzin
  • na koniec dodałam garść poszatkowanej bazylii i lubczyku.
  • sok odlałam do osobnych słoików  - będzie na zupę lub do picia,
  • zagotowałam słoiki około 20 min.
buraki z kapustą i papryką:
  • 3 kg buraków, ugotowanych ze skórką i startych na grubych oczkach,
  • 3 nieduże kapusty, poszatkowane i obgotowane w małej ilości wody,
  • 3 czerwone papryki, pokrojone w niedużą kostkę,
  • wszystko wymieszałam, dodałam pół szklanki octu jabłkowego, sól, pieprz do smaku.
  • słoiki gotowałam około 20 min.




1 komentarz:

  1. A JA MAM TAK ZWARIOWANY TEN ROK,ŻE JESZCZE NIE ZROBIŁAM ANI JEDNEGO SŁOICZKA...I CHYBA JUŻ NIE ZROBIĘ:((((BUZIOLKI...

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila