Przetwórnia pomodorowo-paprykowa ruszyła na dobre
Ajvar spolszczony podpatrzony od innych:
źródło: youtube
Mój przepis:
- 1 średnia cukinia
- ok. 1 kg papryki czerwonej
- 2-4 ząbki czosnku
- Pół szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 kg pomidorów
- sól
- pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
- Papryki myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję na pół. Układam na blasze (skórką do góry) i zapiekam w piekarniku, nagrzanym do ok. 220 st.C . Gdy na skórce zaczną się pojawiać pęcherzyki, wyjmuję z piekarnika i odstawiam pod przykryciem na ok. 10 minut do przestudzenia, a następnie zdejmuje z papryki skórkę (dowiedziałam się, że ze skórką potrawa będzie nieco gorzka).
- Cukinię myję i kroję w grubą kostkę, przysmażam na oliwie (1-2 łyżki) ok. 10-15 minut.
- Dodaję pokrojoną paprykę i pomidory i duszę 5-10 minut. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałą oliwę, ocet balsamiczny.
- Miksuję potrawę.
- Na koniec doprawiam solą i pieprzem, ostrą papryką i 1 płaską łyżką słodkiej papryki - dla zagęszczenia pasty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila