Zachęta oczywiście od Pani Marleny.
około 10 buraków z własnego ogrodu pokroiłam w talarki , 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, zalane 1 litrem wody wymieszanej z 1 łyżką soli. W szklanej misce kisiło się przez tydzień.
Mieszałam codziennie i zbierałam pianę. Pod koniec kiszenia popróbowaliśmy po szklaneczce.
Smakuje wyśmienicie.
Buraki przełożyłam do większego słoika i czekają w lodówce na barszcz.
Przepis pobieram:) dzięki. Moja koleżanka pije go jako lekarstwo, codziennie, od dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuńMuszę i ja zakisić buraki, pozdrawiam
Przepis bardzo mnie interesuje, buraki mają działanie lecznicze.
OdpowiedzUsuńNa szybko można nawet buraka pokroić w plastry, zasypać cukrem -odczekać, aż puści sok.
Taki sok jest pomocny w przeziębieniach i anginie.
Pozdrawiam Dorota
Dziękuję. Taki sposób na sok z buraka też jest świetny. Z kiszonek dodatkowo odbudowujemy florę bakteryjną jelit.
UsuńMuszę koniecznie spróbować. Uwielbiam takie "leki z bożej apteki"
OdpowiedzUsuń