kapusta pekińska do słoików

Otrzymaliśmy ogromniastą kapustę. Znalazłam przepis na zmagazynowanie:

1 duża kapusta pekińska, 1 cebula, 2 niezbyt duże marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1/4 korzenia selera, pęczek natki pietruszki i 3 natki selera, 1/2 pęczka koperku,1 pęczek dymki razem ze szczypiorem

ZALEWA: pół szkl. octu spirytusowego 10% i pół szkl.octu jabłkowego,3 szkl. wody,1 szkl. cukru, 2 łyżki soli

Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej(miałam starte w zamrażarce). Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski - zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy ocet. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila