ajvar



Przetwórnia pomodorowo-paprykowa ruszyła na dobre

Ajvar spolszczony podpatrzony od innych:
  

źródło: youtube


Mój przepis:
  • 1 średnia cukinia 
  •  ok. 1 kg papryki czerwonej
  •  2-4 ząbki czosnku
  •  Pół szklanki oliwy z oliwek
  •  2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 kg pomidorów
  • sól
  •  pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
  • Papryki  myję, wykrawam gniazda nasienne i kroję na pół. Układam na blasze (skórką do góry) i zapiekam w piekarniku, nagrzanym do ok. 220 st.C . Gdy na skórce zaczną się pojawiać pęcherzyki, wyjmuję  z piekarnika i odstawiam pod przykryciem na ok. 10 minut do przestudzenia, a następnie zdejmuje  z papryki skórkę (dowiedziałam się, że ze skórką potrawa będzie nieco gorzka).
  • Cukinię myję  i kroję w grubą kostkę, przysmażam na oliwie (1-2 łyżki) ok. 10-15 minut.
  •  Dodaję pokrojoną paprykę i pomidory i duszę 5-10 minut. Na koniec dodaję  przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałą oliwę, ocet balsamiczny.
  • Miksuję potrawę.
  • Na koniec doprawiam solą i pieprzem,  ostrą papryką i 1 płaską łyżką słodkiej papryki  - dla zagęszczenia pasty.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz


    Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
    Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
    Lila