poniedziałek, 22 października 2012

zamiast


Postęp na drodze walki z glutaminianem sodu i innymi E 

wykorzystałam informacje z tej  świetnej strony 


Ekstrakt grzybowy można zrobić z  suszonych grzybów mniej urodziwych .
Pokruszyć, utłuc w moździerzu  i przelać wodą. Posolić dużą ilością soli i gotować do uzyskania konsystencji sosu sojowego. Przechowywać w butelce.

Bulion mięsny
1 kg mięsa wołowego, 600 g mięsa drobiowego,  600 g selera,  600 g marchwi, 400 g cebuli, 1 kg soli morskiej grubej.
Do garnka wsypać sól, dodać pozostałe składniki w kawałkach, często mieszając Można  przechowywać w słoiczkach, w lodowce, do 6 miesięcy lub podzielić na porcje i zamrozić.

Bulion warzywny1,5 kg selera, 1,5 kg , 1,5 kg cebuli, 0,5 kg natki pietruszki, bazylii i czosnku, 1 kg soli morskiej grubej.
Posiekać wszystkie składniki, dodać sól, wymieszać i zostawić na noc.
Następnie przełożyć do słoiczków, ubijając dokładnie i zalać dokładnie oliwą.

Bulion warzywny pomidorowy 650 g marchwi, 250 g selera, 300 g pomidorów bez pestek i skorki, 650 g
cebuli,  350 g natki pietruszki, 50 g bazylii,  200 g czosnku, 500 g soli morskiej grubej.
Pokroić w kostkę wymieszać z solą, odstawić na noc, przełożyć do słoiczków, zalać oliwą.

Kostki mięsne 400 g mięsa mielonego- wołowina , 250 g warzyw: seler naciowy, marchew, cebula, szałwia, rozmaryn, czosnek, 1 pomidor , 200 g soli grubej, 3 łyżki czerwonego wina, 1 liść laurowy,
1 goździk.
Zmiksować warzywa, włożyć do garnka dodać sol, mięso, wino, liść laurowy, goździk i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu mieszając .  Po ugotowaniu ostudzić i zmiksować tak, aby powstała konsystencja papki. Przechowywać w słoiku w lodowce. 1 mała łyżeczka zastępuje 1 kostkę rosołową.

Kostki warzywne 200 g selera naciowego, 2 marchewki, 1 cebula, 1 pomidor, 1 cukinia, 1 ząbek czosnku, 1 garść pieczarek, 1 liść laurowy, kilka liści bazylii, szałwia, 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin, 1 pęczek natki, 50 g grubej morskiej soli
Warzywa zmiksować, dodać sol i olej, gotować na wolnym ogniu 20 minut do wyparowania wody, ostudzić i zmiksować. Przechowywać w słoiczku w lodowce. 1 łyżeczka zastępuje 1 kostkę rosołową.

 




UDOSTĘPNIJ TEN POST

1 komentarz :

  1. Samo zdrówko.JA od jakiegoś czasu też prowadzę walkę ze wszystkimi E

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza . Mimo, że nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie , należy wiedzieć, że są one zawsze mile widziane!
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.