Zimą dodając wędlinę, pokrojony w kostkę ogórek kiszony, zagęszczając mąką ziemniaczaną, podaję z ryżem lub makaronem na smakowity obiad.
W czasie trzech godzin oczywiście wykonywałam:
- sparzyłam wrzątkiem 5 kg pomidorów lima (kupionych na osiedlu)
- wydrążyłam 2 kg papryki czerwonej,
- obrałam i pokroiłam w talarki 2 kg cebuli
- jw marchewka
- obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę młodziutką cukinię dł. 40 cm
Następnie pokrojone bezpośrednio do garnka pomidory.
Gdy zaczęło prychcić dodałam sól do smaku, pieprz, paprykę czerwoną w proszku, posiekany lubczyk.
Chwilę pogotowałam. Spróbowałam.Wyśmienite.
Gorące do słoików. Zaraz zagotuję i potrzymam 20 minut.
A co z cukinią? Ponieważ cukinii ci u mnie dostatek, żywo interesuje mnie, gdzie ją wcisnąć ;) pozdrawiam hel.
OdpowiedzUsuń