środa, 8 stycznia 2014

buraki górą

Zakwas przelany do słoików i czeka spokojnie na codzienne zużywanie.
Zachęta oczywiście od Pani Marleny.
około 10 buraków z własnego ogrodu pokroiłam w talarki , 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku, zalane 1 litrem wody wymieszanej z 1 łyżką soli. W szklanej misce kisiło się przez tydzień.
Mieszałam codziennie i zbierałam pianę. Pod koniec kiszenia popróbowaliśmy po szklaneczce.
Smakuje wyśmienicie.
Buraki przełożyłam do większego słoika i czekają w lodówce na barszcz.


4 komentarze:

  1. Przepis pobieram:) dzięki. Moja koleżanka pije go jako lekarstwo, codziennie, od dłuższego czasu.
    Muszę i ja zakisić buraki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo mnie interesuje, buraki mają działanie lecznicze.
    Na szybko można nawet buraka pokroić w plastry, zasypać cukrem -odczekać, aż puści sok.
    Taki sok jest pomocny w przeziębieniach i anginie.
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Taki sposób na sok z buraka też jest świetny. Z kiszonek dodatkowo odbudowujemy florę bakteryjną jelit.

      Usuń
  3. Muszę koniecznie spróbować. Uwielbiam takie "leki z bożej apteki"

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila