wtorek, 5 stycznia 2016

babeczki z dynią

12 smakowitych  babeczek przygotowałam korzystając z przepisu http://gotuj.skutecznie.tv/2015/10/muffiny-dyniowe-z-jablkiem-i-orzechami/

  1. posypka orzechowa: 2 łyżki orzechów włoskich zblendowane z odrobiną erytrolu
  2. nadzienie ze słoika nutelli śliwkowej z domowych zapasów
  3. masa:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej 
  • 3/4 szklanki erytrolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 80 ml oleju (niepełna 1/3 szklanki)
  • cukier waniliowy mojej produkcji
Blachę do muffinek  natłuściłam . Włączyłam piekarnik na 180 stopni na grzanie góra-dół
Do jednej miski wbiłam jajka, dodałam puree z dyni , olej i cukier waniliowy. Zawartość miski dokładnie wymieszałam, starannie rozprowadzając wszystkie składniki.
Do drugiej miski wsypałam suche składniki. Dokładnie wymieszałam. Dodałam je do mokrych składników. Krótko wymieszałam. 
Wyłożyłam zawartość do formy: najpierw do połowy tj ok 1 łyżkę. Potem łyżeczkę nutelli. Następnie po pół łyżeczki na boczki babeczki i rozprowadziłam masę jak gniazdko, żeby było widać dżem, aby ewentualnie mógł odparować.  Na wierzch posypka orzechowa.
Pieczenie około 25 min.  








UDOSTĘPNIJ TEN POST

1 komentarz :

  1. Mmmmm smakowicie wyglądają Twoje babeczki :-) Koniecznie muszę spróbować i sama podobne zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza . Mimo, że nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie , należy wiedzieć, że są one zawsze mile widziane!
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.