wtorek, 4 stycznia 2011

potrawka grecka

Przepis kilka lat temu znalazłam w internecie.

Sporządzenie ryby po grecku jest pracochłonne. Warto więc wykonać jednorazowo większą ilość sosu i w razie potrzeby jak znalazł. Dobrze smakuje do wszelkiego rodzaju mięs i ryby. Na zimno i gorąco.

składniki:

1kg marchwi, 4 duże cebule, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 4 łyżki musztardy, 4 łyżki oleju, kilka ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, pieprz i sól do smaku około 1/2 szklanki wody.

Marchew gotuję nie obierając, jak na sałatkę. Cebulę kroję w kosteczke i smażę na oleju do momentu zeszklenia, dodaję obraną i startą na tarce (grube oczka) marchew, przecier pomidorowy, przyprawy bez musztardy. Duszę 5 min pod przykryciem. Na koniec dodaję musztardę i doprawiam ewentualnie do smaku.

Gorącą potrawkę przekładam do słoików, zakręcam i zagotowuję ok 15 min.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila