Ten przepis dostałam od koleżanki z pracy i zachęcona, wykorzystując urodzaj z ogrodu:
borówkę amerykańską , wkładając ogórki na małosolne, gotując kapustę na gęsto, obierając fasolkę szparagową do gotowania na obiad, zrywając kwiaty, dziergając (post niżej)
wykorzystałam ten przepis:
- 4 jajka roztrzepać
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- pól kostki drożdży
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 0,5 kg owoców (u mnie borówka amerykańska)
Jajka, cukier włożyć do miski, wlać olej,i mleko. Nie mieszać! Drożdże pokruszyć. Przykryć ściereczką kuchenną. Odstawić na noc.
Następnego dnia do miski wsypać mąkę. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać mąki. Ciasto wyłożyć na blachę, obłożyć owocami i posypać kruszonką.
Piec około 50 min. w temp. 1800
wysokie 5 cm
Tak w zielonej misce prezentuje się moje ciasto po godzinie od nastawienia
upieczone
niby laptop to zdobycz do kuchni
CUDOWNIE WYGLĄDA!
OdpowiedzUsuńWIDZĘ ,ŻE TEŻ MASZ TAK JAK JA- MIĘDZY TYM ,A TYM I JESZCZE OWYM ,POWSTAJE COŚ