drożdżowe bez wyrabiania i niby laptop

Jakoś  pieczenie ciast nigdy nie było moją pasją.
Ten przepis dostałam od koleżanki z pracy i zachęcona, wykorzystując urodzaj z ogrodu:
borówkę amerykańską  , wkładając ogórki na małosolne, gotując kapustę na gęsto, obierając fasolkę szparagową do gotowania na obiad, zrywając kwiaty, dziergając (post niżej)
wykorzystałam ten przepis:
  • 4 jajka roztrzepać
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • pól kostki drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 kg owoców (u mnie borówka amerykańska)
kruszonka: 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki tłuszczu, 8 łyżek mąki .

Jajka, cukier włożyć do miski, wlać olej,i mleko. Nie mieszać! Drożdże pokruszyć. Przykryć ściereczką kuchenną. Odstawić na noc.

Następnego dnia  do miski wsypać mąkę.  Wymieszać drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać mąki. Ciasto wyłożyć na blachę, obłożyć owocami i posypać kruszonką.

Piec około 50 min. w temp. 1800    

wysokie 5 cm






Tak w zielonej misce prezentuje się moje ciasto po godzinie od nastawienia


upieczone



niby laptop to  zdobycz do kuchni




1 komentarz:

  1. CUDOWNIE WYGLĄDA!
    WIDZĘ ,ŻE TEŻ MASZ TAK JAK JA- MIĘDZY TYM ,A TYM I JESZCZE OWYM ,POWSTAJE COŚ

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila