ketchup domowy

Robię ten ketchup co roku i zawsze zachwyca  mnie smakiem.
Rezerwuję na niego dwa popołudnia.
Wykorzystuję go również  do  :Och, darling, nie dawaj mi diamentów!


Składniki: Z tej porcji wychodzi 10 średniej wielkości słoiczków.

·                     ok. 5 kg pomidorów
·                     6 strąków czerwonej papryki
·                     1 kg  cebuli
·                     3 jabłka (można zamiast jabłek dać ok. 1 kg śliwek)
·                     6-8 ząbków czosnku
·                     1 seler
·                      8 łyżek oliwy
·                     30 dag  cukru
·                     3 łyżki soli morskiej
·                     szklanka octu jabłkowego
·                     1 płaska łyżka  mielonego pieprzu
·                     ½  łyżeczki cynamonu
·                     1 łyżka papryki ostrej
·                     10 goździków
·                     5 liści laurowych
·                     10 ziaren ziela angielskiego

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pozostałe warzywa obrać, pokroić w kawałki
 i wszystkie dodać do rondla, gotować aż będą miękkie. Po 15 minutach gotowania dodać pokrojone na cząstki jabłka. Zagotować.
Potem wszystko zblendować i do masy dodać przyprawy. Teraz będzie proces odparowywania na malutkim ogniu, często mieszając. Dzielę to na dwa popołudnia.
Gdy stwierdzimy, że sos jest dosyć gęsty, sprawdzamy smak i następnie przecieramy przez sito, aby przyprawy zostały. W rondlu dodajemy olej i zagotowujemy.
Następnie gorące do słoiczków. Ja dla pewności chwilę pasteryzuję.

1 komentarz:


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila