zapiekanka warzywna z patelni

Od kilku sezonów , latem korzystając z płodów ogródka, przygotowuję taką zapiekankę:
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • wędlina, kurczak
  • przyprawy: sól pieprz, oregano czosnek
ciasto na zalewę: 2 jajka, mleko i mąka, przyprawy wymieszać aby uzyskać ciasto jak na naleśniki, z tym, że dzisiaj dodałam paprykę w proszku, czasami gałkę muszkatołową, sól.

Na dno dużej patelni dodałam trochę oleju, pokroiłam w talarki cebulę.
Młodą cukinię razem ze skórą pokroiłam w pół centymetrowe krążki i poukładałam na patelni , drugą warstwą cukinii wypełniłam dziurki. Posoliłam, posypałam czosnkiem i przykryłam pokrywką, żeby cukinia odrobinę zmiękła.
W tym czasie przygotowałam ciasto na zalewę.
Pokroiłam pomidory w krążki i położyłam na cukinii. Wszystko zalałam ciastem.
Pokłułam widelcem i pod przykryciem zapiekałam  parę minut.
Zalewa weszła między warzywa, zcięła się i ślicznie urosła. Taki niby omlet.
Całość przygotowania to ok 15 min.
Dzisiaj dodałam ogródkowe ogóreczki z czosnkiem, posypując minimalnie curry i solą.

Polecam na letnią przekąskę.













1 komentarz:

  1. Lilu dziękuje, bardzo dobre danie.Wybornie smakuje i szybko się robi.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila