sobota, 9 listopada 2013

rogaliki

Dzięki uprzejmości podaję przepis na pyszne i łatwe rogaliki:
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • nadzienie - dzisiaj dżem czereśniowy
  • lukier:
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 łyżeczka mleka
Margarynę podgrzać tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna.
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko, wlać przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszać łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykryć miskę np. talerzem i wstawić do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki.
Po tym czasie  rozgrzać piekarnik do 200 st. C podzielić ciasto na 4 części   i każdą z nich po kolei rozwałkować w koło i dzielić na trójkąty , nałożyć dżem i z każdego trójkąta formować rogalik.
Piec w 200 st. C  przez jakieś 15 minut.  Powinny być ładnie zrumienione.
Po ostygnięciu przygotować lukier: mieszać cukier puder z mlekiem, mleko wlewać stopniowo. Lukier powinien być gęsty.
CAŁE MNÓSTWO SMAKOWITOŚCI:


UDOSTĘPNIJ TEN POST

3 komentarze :


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza . Mimo, że nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie , należy wiedzieć, że są one zawsze mile widziane!
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila

Popularne posty

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.