Dzięki uprzejmości podaję przepis na pyszne i łatwe rogaliki:
- 1 kostka margaryny
- 5 dag drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 całe jajka
- nadzienie - dzisiaj dżem czereśniowy
- lukier:
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka mleka
Margarynę podgrzać tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna.
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko, wlać przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszać łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykryć miskę np. talerzem i wstawić do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich po kolei rozwałkować w koło i dzielić na trójkąty , nałożyć dżem i z każdego trójkąta formować rogalik.
Piec w 200 st. C przez jakieś 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione.
Po ostygnięciu przygotować lukier: mieszać cukier puder z mlekiem, mleko wlewać stopniowo. Lukier powinien być gęsty.
Po ostygnięciu przygotować lukier: mieszać cukier puder z mlekiem, mleko wlewać stopniowo. Lukier powinien być gęsty.
CAŁE MNÓSTWO SMAKOWITOŚCI:
OOOOOOOOOO jakie apetyczne!!! Język uciekł mi do...
OdpowiedzUsuńpyszności :-)
OdpowiedzUsuńpiękne !!!!
OdpowiedzUsuń