poniedziałek, 3 sierpnia 2015

kokosanki

Ciastka te należą do dość twardych, ale są kruche i oczywiście smaczne.


Składniki:
  • 100 g ciepłego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 100 g cukru trzcinowego zmielonego z laską wanilii
  • 150 g mąki orkiszowej 
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i łyżeczka octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
Przygotowanie:
  1. Połączyłam roztopione masło ze śmietaną i cukrem, dodałam mąkę, sodę i ocet, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wyrobiłam ciasto łyżką (jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody) następnie włożyłam na pół godziny do lodówki .
  2. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Ze schłodzonej masy formowałam kulki, rozpłaszczyłam i piekłam je około  piętnaście minut. 
  3. Można porysować je roztopioną gorzką czekoladą. 

UDOSTĘPNIJ TEN POST

2 komentarze :

  1. mnim,mnim.....uwielbiam kokosanki,dzięki za przepis;)
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście miało być...mniam,mniam;)))))

      Usuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza . Mimo, że nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie , należy wiedzieć, że są one zawsze mile widziane!
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.