kokosanki

Ciastka te należą do dość twardych, ale są kruche i oczywiście smaczne.


Składniki:
  • 100 g ciepłego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 100 g cukru trzcinowego zmielonego z laską wanilii
  • 150 g mąki orkiszowej 
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i łyżeczka octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
Przygotowanie:
  1. Połączyłam roztopione masło ze śmietaną i cukrem, dodałam mąkę, sodę i ocet, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wyrobiłam ciasto łyżką (jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody) następnie włożyłam na pół godziny do lodówki .
  2. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Ze schłodzonej masy formowałam kulki, rozpłaszczyłam i piekłam je około  piętnaście minut. 
  3. Można porysować je roztopioną gorzką czekoladą. 

2 komentarze:

  1. mnim,mnim.....uwielbiam kokosanki,dzięki za przepis;)
    Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila