sobota, 22 sierpnia 2015

Zapasy na zimę

Przetwarzam owoce i warzywa z własnego ogrodu. Zrobiłam już leczo, keczup. Wypróbowałam również nowe przepisy: pomidory wg przepisu smakoterapii - Klik i buraki z kapustą i papryką.
na pomidory zużyłam:

  • kilka ząbków czosnki pokrojonego w talarki podsmażyłam na  oliwie z oliwek,
  • następnie dodałam 5 kg pokrojonych w 8 pomidorów, wcześniej sparzyłam i obrałam ze skórki,
  • posoliłam do smaku,
  • odparowywałam około 3 godzin
  • na koniec dodałam garść poszatkowanej bazylii i lubczyku.
  • sok odlałam do osobnych słoików  - będzie na zupę lub do picia,
  • zagotowałam słoiki około 20 min.
buraki z kapustą i papryką:
  • 3 kg buraków, ugotowanych ze skórką i startych na grubych oczkach,
  • 3 nieduże kapusty, poszatkowane i obgotowane w małej ilości wody,
  • 3 czerwone papryki, pokrojone w niedużą kostkę,
  • wszystko wymieszałam, dodałam pół szklanki octu jabłkowego, sól, pieprz do smaku.
  • słoiki gotowałam około 20 min.




UDOSTĘPNIJ TEN POST

2 komentarze :

  1. A JA MAM TAK ZWARIOWANY TEN ROK,ŻE JESZCZE NIE ZROBIŁAM ANI JEDNEGO SŁOICZKA...I CHYBA JUŻ NIE ZROBIĘ:((((BUZIOLKI...

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza . Mimo, że nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie , należy wiedzieć, że są one zawsze mile widziane!
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila

Popularne posty

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.