Przetwarzam owoce i warzywa z własnego ogrodu. Zrobiłam już
leczo,
keczup. Wypróbowałam również nowe przepisy: pomidory wg przepisu smakoterapii -
Klik i buraki z kapustą i papryką.
na
pomidory zużyłam:
- kilka ząbków czosnki pokrojonego w talarki podsmażyłam na oliwie z oliwek,
- następnie dodałam 5 kg pokrojonych w 8 pomidorów, wcześniej sparzyłam i obrałam ze skórki,
- posoliłam do smaku,
- odparowywałam około 3 godzin
- na koniec dodałam garść poszatkowanej bazylii i lubczyku.
- sok odlałam do osobnych słoików - będzie na zupę lub do picia,
- zagotowałam słoiki około 20 min.
buraki z kapustą i papryką:
- 3 kg buraków, ugotowanych ze skórką i startych na grubych oczkach,
- 3 nieduże kapusty, poszatkowane i obgotowane w małej ilości wody,
- 3 czerwone papryki, pokrojone w niedużą kostkę,
- wszystko wymieszałam, dodałam pół szklanki octu jabłkowego, sól, pieprz do smaku.
- słoiki gotowałam około 20 min.
A JA MAM TAK ZWARIOWANY TEN ROK,ŻE JESZCZE NIE ZROBIŁAM ANI JEDNEGO SŁOICZKA...I CHYBA JUŻ NIE ZROBIĘ:((((BUZIOLKI...
OdpowiedzUsuń