Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujące się w ziarnach popularnych zbóż, jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto i orkisz. Zapewnia elastyczność, sprężystość, lepkość i plastyczność. Znakomicie utrzymuje dwutlenek węgla, przez co wypieki są pulchne i wyrośnięte oraz dłużej zachowują świeżość. Ułatwia również wiązanie tłuszczu z wodą, oraz jest świetnym nośnikiem dla przypraw i aromatów. Wszystko to sprawia, że gluten jest bardzo pożądanym składnikiem, zwłaszcza przez duże koncerny i firmy produkujące pieczywo i ciasta, bo znacząco ułatwia pracę obniżając jednocześnie koszty pozyskania finalnego produktu.
Gluten mogą zawierać takie produkty jak:
- wyroby garmażeryjne, mielone mięso, parówki, pasztety, wędliny;
- słodycze: nadziewana czekolada, cukierki, piwo, śmietany, jogurty, serki, desery;
- leki.
Nietolerancja?
Nietolerancja glutenu, który w chorym organizmie sieje spustoszenie przez nieprawidłową odpowiedź układu immunologicznego, rozpoznającego „niewinny” gluten jako środek, którego trzeba się pozbyć, przez co generowany jest stan zapalny. W efekcie chorzy skarżą się na biegunki, nudności, dyskomfort trawienny i bóle brzucha, brak apetytu, wysypki i pokrzywki.
Jak otrzymuje się gluten?
Mąkę pszenną miesza się z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniata w wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem.
Mąkę pszenną miesza się z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniata w wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem.
Okazuje się, że to, co jemy, to tak naprawdę nie jest pszenica, tylko produkt genetycznych badań prowadzonych w drugiej połowie XX wieku.
Co jeść?
Co jeść?
- Ryż, mąka ryżowa, płatki ryżowe, kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe
- Mączka ziemniaczana
- Mąka kukurydziana, płatki kukurydziane i chrupki kukurydziane
- Soja, tapioka, sorgo
- Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe (skrobia pszenna bezglutenowa)
- Kasze: gryczana i jaglana, quinoa
- Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe (w niektórych słodyczach może być/jest skrobia pszenna bezglutenowa), czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem)
- Mleko, przetwory mleczne (o ile nie zawierają glutenu)
- Jaja
- Mięso, szlachetne wędliny (o ile nie zawierają glutenu), podroby, tłuszcze
- Owoce, warzywa
- Kawa naturalna, herbata (o ile nie zawiera glutenu), kakao naturalne
- Przyprawy (o ile nie zawierają glutenu), cukier
- Miód
- Wszystkie produkty opisane słownie "produkt bezglutenowy" i z przekreślonym kłosem (wykaz produktów bezglutenowych)
źródło: wikipedia, akademiawitalności
Osobiście nie spożywam glutenu juz jakiś czas. Dobrze mi z tym:) śmiało można poradzić sobie bez tradyzyjnego chleba, można go przecież zastąpić innym (nie tak pulchnym i lekkim;)) hihi:)) na bazie mąki gryczanej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej....i wielu wielu innych:) Jestem zdania, że dla chcącego nie ma rzeczy niemożliwych!:)
OdpowiedzUsuń..i nie trzeba być "zdiagnozowanym" by z chęcią odejść od glutenu:) Wystarczy świadomie sięgnąć informacji dotyczących tego kleju;) przyjrzeć się im i zapytać siebie "czy nadal chcę?";)
:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Ważne informacje :)Do wszystkiego można się przyzwyczaić i wszystko polubić.Najważniejsza jest świadomość.
OdpowiedzUsuń