piątek, 8 lipca 2016

orzech włoski


Nalewka wg zielonego zagonka:
  • 25 zielonych orzechów włoskich przeciętych na pół, zebranych do końca czerwca
  • 1 l spirytusu
  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 pomarańczę i cytrynę (obie wymyte w sodzie, a następie wyparzone i pocięte w ćwiartki)
  • 2 szklanki lokalnego miodu 
  • 1 laskę wanilii lub cynamonu
  • kilka goździków do smaku

 wymieszałam wszystkie składniki ze sobą, przykryłam lekko pokrywką i stoi w ciepłym i słonecznym miejscu na co najmniej 30 dni, od czasu do czasu mieszam  łyżką. 

po tygodniu już zmienia się kolor
 
Następnie rozleję nalewkę do butelek i przechowam w ciemnym pomieszczeniu.
Taka nalewkę (1 kieliszek) warto profilaktycznie pić raz dziennie po posiłku.

1 komentarz:

  1. Wanilia, cynamon i goździki w tej nalewce, to dla mnie nowość. Warto spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję bardzo za pozostawienie komentarza .
Przepraszam, ale komentarze niecenzuralne będą usuwane.
Lila